7 juni: Karlskrona

7 juni 2025 - Karlskrona, Zweden

Vandaag ruim 100 km gereden voor een bezoek aan Karlskrona. Volgens de reisgidsen is dit stadje een bezoek waard vanwege de barokke gebouwen – en dat bleek niets te veel gezegd. Het is een alleraardigst vissersplaatsje met een marinehaven.

We bekeken onder andere twee kerken. De Trefaldighetskyrkan had een prachtige koepel, en de Fredrikskyrkan viel op door een imposant natuurstenen doopvont. Het leek alsof er een zwarte, glimmende ovale plaat op het onderstel lag. Maar die bleek gevuld met water, dat pas in beweging komt als je het met je hand aanraakt– heel bijzonder.

Verder hebben we heerlijk gewandeld door de mooi geplaveide straten en de dag afgesloten met een etentje. In Zweden is het momenteel nog geen hoogseizoen. Lang niet alle bezienswaardigheden en restaurants zijn al open; het seizoen begint hier pas in juli en augustus.

Wat ook opvalt, is dat voetgangers en fietsers altijd voorrang hebben. Zodra iemand aanstalten maakt om over te steken, stoppen auto's en bussen meteen. Het is hier dus allemaal heel relaxed. En dan heb ik nog niet eens verteld dat we al die dagen prachtig weer hebben gehad – op één ochtend met wat motregen na.

1. Koos Boogaard:
    8 juni 2025
    Leuk om zo jullie reis mee te beleven. Dank je wel!
    Ik ben nu helemaal bij.
    Geniet ervan samen!!
    Groetjes Koos
  2. Henk en willy:
    9 juni 2025
    hele fijne reis toegewenst, we blijven jullie volgen,
    dankjewel. voor dit te delen, reis gezond, Zweden rond.
    groet van Henk en Willy.